Cruisen door de Franse Antillen en de Caraïben met MSC

Een Tropisch Avontuur

Van 21 januari tot 2 februari 2023 sprong ik aan boord van de MSC Virtuosa voor een geweldige cruise naar de Franse Antillen en de Caraïben. Het was mijn allereerste verre reis en mijn debuut in de cruisewereld. De gedachte om te ontsnappen aan het ijskoude Belgische winterweer en te genieten van de tropische zon was onweerstaanbaar.

De Start – Martinique, Fort-De-France

Op 21 januari begon mijn avontuur met een vlucht vanuit Charleroi airport, zij het met een beetje extra spanning. Onze vlucht had een flinke vertraging van 5 lange uren, waardoor mijn allereerste langeafstandsvlucht nog langer aanvoelde. Na een vroege start en een eeuwigdurende wachttijd in Charleroi, landden we pas om 21.30 uur in Martinique. Het cruiseschip zou om 23.00 uur vertrekken, en geloof me, de adrenaline om het schip op tijd te halen, was voelbaar. Gelukkig had ik mijn cruise en vlucht als een pakket geboekt, dus ik was er klaar voor.

Ik kreeg mijn kamersleutel en mijn koffer werd rechtstreeks naar mijn balkonkajuit gebracht. Na een vermoeiende reisdag trakteerde ik mezelf op een lichte maaltijd en dook ik mijn bed in, klaar voor dag één van mijn cruise.

Tropische Eerste Indrukken: Guadeloupe

De volgende ochtend werd ik vroeg wakker door het tijdsverschil, vol energie voor dit nieuwe avontuur. Slapen op een schip was even wennen, maar al snel voelde het als thuis. Mijn plan voor Guadeloupe was eigenlijk vrij simpel. Het eiland is een stukje Frankrijk in de Caraïben, en op zondag heerst er absolute rust, wat betekent dat de meeste winkels gesloten waren. Maar dat weerhield me er niet van om te genieten van adembenemende uitzichten en een ontspannen wandeling over een gezellige lokale kruidenmarkt. De lokale bevolking raadde me aan om het “The MEMORIAL ACTe” museum te bezoeken, hoewel het helaas gesloten was. Maar de architectuur ervan maakte indruk, zeker in vergelijking met de eenvoudige huizen van de lokale bevolking.

Na een paar uur van verkenning keerde ik terug naar het schip om alles aan boord te ontdekken en te genieten van een heerlijke maaltijd. Dag twee bracht ons naar Saint Lucia, het hoogtepunt van mijn reis.

De Pitons, de schatten van Saint Lucia

Saint Lucia, bekend om zijn Pitons die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed, was een lust voor het oog. Deze twee bergen worden liefkozend de ‘borsten’ van het eiland genoemd. Hierdoor is Saint Lucia, het enige vrouwelijke eiland in de Caraïben. Hier had ik een excursie gepland: een boottocht die me langs prachtige baaien leidde met een adembenemend uitzicht op de Pitons.

Na de boottocht brachten ze de groep naar het duurste strand van Saint Lucia, waar je een flinke som moest betalen voor een ligstoel. Ondanks dat liet ik me niet tegenhouden en genoot ik van zwemmen in de zee, snorkelen en relaxen. Drie uur later werden we opgepikt en meegenomen naar een filmlocatie van Pirates of the Caribbean, waar we zelfs in open water mochten zwemmen. Op de boot kregen we rumpunch en luisterden we naar reggaemuziek, wat deze dag tot een hoogtepunt maakte. Na deze lange maar geweldige dag keerde ik terug naar het schip en genoot van een heerlijk diner in het restaurant.

Paradijs op Barbados

Op de derde dag van de cruise, 24 januari, landde ik in Barbados, het thuisland van Rihanna. Ik bezocht een van de mooiste stranden van het eiland, Carlisle Bay. Hier liet ik me betoveren door het prachtige uitzicht en de serene rust. Het water was onwerkelijk blauw en kristalhelder.

Na wat ontspanning dook ik in het avontuur en ging ik snorkelen bij een gezonken schip, zwom ik met zeeschildpadden, en beleefde ik geweldige momenten. Hoewel Barbados geen snorkelparadijs is vanwege het ontbreken van koraalriffen, was het nog steeds geweldig om het scheepswrak te zien en met die prachtige zeeschildpadden te zwemmen.

Een Dag op Zee

Dag vier van de cruise was een relaxte dag aan boord van het schip. Ik genoot van het entertainmentprogramma, de kleurrijke cocktails, en het verrukkelijke eten. Na een dag vol rust en vermaak arriveerden we in Grenada, ook wel bekend als het “kruideneiland.”

Betoverend Grenada

Ik verkende het eiland in een kleine groep per taxi en bezochten we onder andere een waterval, genoot ik van prachtige uitzichten en stopten we bij enkele lokale kruidenwinkels. Het hoogtepunt van de dag was een wandeling door een botanische tuin waar we zelfs wilde apen tegenkwamen.

Avontuur in Saint Vincent & the Grenadines

In Kingstown nam een lokale gids me mee op een tour die me bijna het hele eiland liet zien, van prachtige uitzichtpunten tot de opnamelocatie van Pirates of the Caribbean. De baai van de opnamelocatie was adembenemend.

Laatste Tropische Avond aan Boord

De laatste avond aan boord brak aan, en ik genoot nog een laatste keer van het eten, de cocktails en het entertainment.

Terug naar Belgische Realiteit

De volgende dag keerden we terug naar Martinique en vloog ik ’s avonds weer naar huis. Na 9 uur vliegen landde ik op Belgische bodem, met een temperatuurverschil van maar liefst 30 graden. Het contrast tussen de warme Caraïbische eilanden en het koude Belgische weer was enorm. Maar de herinneringen aan dit tropische avontuur zouden voor altijd bij me blijven en maakten deze reis werkelijk onvergetelijk.