Praktisch

Je reis boeken

Als jij je keuze hebt gemaakt, dan maken wij de bestelbon voor je op. Kijk goed na of alle data en het programma overeenstemmen met jouw reiswensen. Check zeker of alle namen, voornamen en geboortedata overeenkomen met de gegevens op je identiteitskaart of internationale reispas. Na de boeking is wijzigen vaak niet meer mogelijk. Controleer dus bij ontvangst meteen alle gegevens. Van zodra we jouw ondertekende bestelbon en voorschot hebben ontvangen, kunnen we jouw reservatie-aanvraag meteen regelen. Het voorschot bedraagt 30% voor boekingen meer dan 40 dagen voor vertrek en het totale saldo 1 maand voor afreis. Vliegtuigtickets moeten meteen bij reservering volledig worden betaald, tenzij anders vermeld. Soms is er een verhoogd voorschot zoals bij speciale programma’s, een specifieke touroperator of cruisemaatschappij. Dan verwittigen we je hiervan bij reservatie.

Dit is afhankelijk van de reis die je hebt geboekt en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Soms is het mogelijk om mits kosten of een upgrade een wijziging of omboeking aan te vragen, maar dit is niet altijd het geval. Hou er rekening mee dat annulatiekosten kunnen oplopen tot 100%. Zeker wanneer de vertrekdatum dichterbij komt, bij vliegtuigtickets, cruises, rondreizen enz. Contacteer ons dus altijd meteen als er zich omstandigheden zouden voordoen waarbij je dit zou moeten overwegen. Ook voor een annulatieverzekering is het belangrijk om eventuele annulatiekosten niet hoger te laten oplopen dan noodzakelijk.

Ongeveer 10 dagen voor je vertrek zijn je reisdocumenten beschikbaar. We geven jou een seintje van zodra ze klaar liggen, of van zodra we ze kunnen doormailen.

Op reis

Binnen Europa is het een goed idee je bankkaart te gebruiken om te betalen of geld af te halen. Geld afhalen met je kredietkaart is niet aan te raden door de hogere transactiekosten, maar kan in principe wereldwijd. Wanneer je buiten de Europese Unie reist, zal het vaak nodig zijn je bankkaart te activeren voor gebruik. Laat eventueel ook tijdelijk je limiet aanpassen. Afhankelijk van je bestemming is het raadzaam wat cash geld op zak te hebben in de lokale munt bij vertrek. Je kan dit aanvragen bij je bank, maar hou in gedachten dat dit soms een paar werkdagen duurt. Vraag dan liefst ook naar kleine biljetten, zodat je makkelijker kan betalen en je het geld over een paar opbergplaatsen kan verdelen.

Je hebt een kredietkaart met tekst in reliëf nodig als je een huurauto wil gebruiken. Deze kaart moet op naam van de bestuurder staan, anders krijg je de wagen niet mee.

De app van je bank op je gsm of tablet gebruiksklaar maken, kan voor extra gemak zorgen op reis. Eventueel kan je ook je kaartlezer meenemen om helemaal zeker te zijn.

De bagageregels van jouw luchtvaartmaatschappij even checken is een goede start. In het algemeen geldt dat je vloeistoffen best niet in de handbagage meeneemt. Je vindt online de specifieke vereisten terug, net zoals de maximum afmeting en gewicht van je bagage.

Zorg er zeker voor dat je tijdig in de luchthaven bent. Afhankelijk van de reisbestemming, ben je best 2 of 3 uur voor vertrek aanwezig. Dit bespaart je een hoop stress bij vertrek. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je vooraf alvast online inchecken als je dat wenst. Soms laat men ook toe je zetel in het vliegtuig te reserveren, al dan niet tegen betaling. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kan dit vanaf 30 dagen tot 2u voor vertrek. Hou je vluchtgegevens dan in ieder geval bij de hand.

Vlieg je met een lijnvlucht, dan kan je de status van je vlucht nakijken via www.checkmytrip.com.

Een goede voorbereiding is hier het halve werk: plan tijdig een onderhoud in bij de garage en maak je auto helemaal “reisklaar’. Zorg ervoor dat je eventueel noodzakelijke vignetten op zak hebt. Bij het vertrekkensklaar maken van je auto steek je de zwaarste spullen het best zo laag mogelijk.

Het kan handig zijn op voorhand al even de verkeersregels, het wegennet en de tolwegen te bekijken op je bestemming (en de weg ernaartoe). Op www.vab.be/nl/reizen vind je up to date reisinformatie terug.

Een GPS is absoluut handig, maar in het buitenland niet altijd even betrouwbaar. Voorzie een alternatief zoals een wegenkaart of een routeplanning van stad tot stad. Sta zo uitgerust als mogelijk aan de start en las genoeg rustpauzes in onderweg.

Heb je op je bestemming een probleem, denk er dan aan dat je steeds verplicht bent om het probleem ter plaatse te melden.  (via het formulier ‘kennismaking van klacht’). Contacteer je hotel en/of je touroperator en laat hen weten wat er scheelt. Zij zijn bij jou aanwezig en spreken de lokale taal en kunnen dus vaak het meeste betekenen.

Kan er geen oplossing gevonden worden, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Ook tijdens jullie vakantie helpen we je graag verder. Het is voor ons belangrijk dat we je op deze momenten vlot kunnen bereiken. Zorg er daarom voor dat je ons het Gsm-nummer en je e-mailadres bezorgt, waarop je op reis bereikbaar bent.

Noodnummers die je liefst dicht bij de hand houdt, zijn:

  • De noodnummers van je touroperator (staat vermeld op je reisdocumenten)
  • Card stop : +32 70 344 344
  • Europees noodnummer : 112
  • Vab reisbijstand : +32 3 253 65 65

Contactgegevens Cirkel reizen: info@cirkelreizen.be – 014 81 62 04. We beantwoorden je mail zo snel mogelijk, maar hou er rekening mee dat we soms ook moeten wachten op antwoord van de leveranciers en dat we door tijdsverschillen soms tijd nodig hebben om een oplossing uit te werken.

Verzekeringen

Een goede reisverzekering is absoluut noodzakelijk. In onverwachte omstandigheden zul je blij zijn dat je op hen beroep kan doen. Een reisbijstandsverzekering ondersteunt je in geval van ziekte, overlijden, repatriëring en dergelijke meer. Deze verzekering kan je afsluiten tot de dag voor je vertrek. Wij werken hiervoor samen met VAB-reisverzekeringen. We bezorgen je graag alle voorwaarden en informatie.

Een annulatieverzekering komt tussen wanneer je onverhoopt toch niet op vakantie kan vertrekken. Deze moet afgesloten worden bij de reservatie van je reis. We bezorgen je graag meer informatie, voorwaarden en tarieven.

Verplichte formaliteiten en gezondheid

Op jouw bestelbon vind je een overzicht van alle verplichte formaliteiten, specifiek voor jouw reis. Je kan dit ook terugvinden via www.diplomatie.be. Let op, heb je niet de Belgische nationaliteit dan gelden misschien andere regels. Neem hiervoor zeker contact op met de ambassade.

Algemeen kunnen we wel volgende zaken meegeven:

  • Voor verre bestemmingen (bijvoorbeeld buiten de Europese Unie) is een internationale reispas, geldig tot tenminste 6 maanden na terugkeer verplicht. Vraag dit tijdig aan bij jouw stadsbestuur. Een spoedprocedure is mogelijk, maar kost vaak veel meer.
  • Kijk altijd de vervaldatum van je identiteitskaart of internationaal paspoort na. Voor sommige bestemmingen is het nodig dat je deze nog 6 maanden geldig zijn na het moment dat je het land weer verlaat.
  • Reis je met kinderen? Maak dan op tijd de kids-id in orde.
  • Wanneer een visum vereist is, kan je dit online of via de ambassade aanvragen. Soms krijg je je visum ook ter plaatse. Dit verschilt per bestemming.
  • Wil je een auto huren? Neem dan zeker een rijbewijs mee voor elke mogelijke bestuurder. Let op: voor sommige bestemmingen is een internationaal rijbewijs vereist.
  • Ben je jonger dan 18, dan heb je ook ouderlijke toestemming nodig om op reis te gaan.

Je kan steeds op de website www.itg.be nagaan of er voor jouw reisbestemming bepaalde gezondheidsvoorzorgen of vaccinaties geadviseerd worden of verplicht zijn. Begin op tijd met de voorbereiding. Sommige vaccins moeten besteld worden, of er moet een bepaalde tijd tussen vaccins zitten. Maak ook meteen van de gelegenheid gebruik om je reisapotheek aan te vullen.

Heb je speciale medische zorgen? Laat dit dan zeker tijdig aan ons weten. Medicatie steek je best in je handbagage. Op het vliegtuig kan men medicatie gepast bewaren indien nodig (bijvoorbeeld in de koelkast) en laat men ook vloeistoffen of injectienaalden toe, maar neem zeker een attest van je huisarts mee.

Dubai pixabay