Van Parijs naar Normandië: een betoverende roadtrip.

In de vroege uurtje vertrokken we naar Parijs om daar in te checken in ons hotel. Ik was al wel in Parijs geweest maar moest nog een paar dingen afvinken in mijn bucketlist. Ik was nog nooit in het Louvre geweest en iedereen moet toch minstens een keer werelds meest beroemde en bezochte museum verkennen. Het is gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis en herbergt een ongelooflijke collectie kunstwerken en historische artefacten, variërend van oude beschavingen tot moderne meesterwerken. Van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci tot de Venus van Milo, het Louvre biedt een boeiende reis door de wereldgeschiedenis en artistieke meesterwerken. Vervolgens hebben we nog de Sacré-Cœur beklommen om een prachtig panoramisch uitzicht over Parijs te hebben. Nadien in de kleine straatjes daar nog heerlijke Franse Ratatouille gegeten en nadien een leuke bar bezocht zonder menukaart. In bar Bisou komt de ober en vraagt naar welke smaken je lekker vind, en aan de hand van jouw beschrijving kom deze met een unieke overheerlijke cocktail af. Na een cocktail of 2 was het tijd om terug naar ons hotel te keren zodat we goed uitgerust zijn voor de komende dagen.

Dag 2 vertrokken we richting Versailles. Het paleis en de tuinen van Versailles zijn een meesterwerk van architectuur en landschapsontwerp, een eerbetoon aan de grandeur van het Franse hof onder Lodewijk XIV. Je waant jezelf door de gangen in het paleis, waar koningen en koninginnen ooit hebben geregeerd en gefeest. Van de adembenemende Spiegelzaal tot de weelderige koninklijke vertrekken, elke hoek ademt geschiedenis en pracht uit. Nadien hebben we een golfkar gehuurd om door te tuinen van Versailles te cruisen, wat een ervaring! Je kan hier makkelijk een hele dag vertoeven, maar aangezien onze strakke planning was het tijd om naar de volgende bestemming te gaan…

Een klein uurtje rijden van Versaille liggen de prachtige tuin van Monet. In deze oase van schoonheid, waar de zon haar gouden stralen speels door de bladeren laat dansen, wordt de geest getransporteerd naar een wereld van rust en verwondering. Hier, tussen de kleurenexplosie van delicate bloemblaadjes en het zachte gefluister van het ritselende gebladerte, waar de geur van bloemen als een betoverende melodie door de lucht zweeft, voelt men zich één met de natuur.

Tegen de vroege avond vertrokken we met onze auto verder, naar de laatste bestemming van de dag.  Langs kronkelende wegen en uitgestrekte landschappen doemt plotseling een silhouet op aan de horizon, als een fata morgana in de zee van het Bretonse landschap: de Mont-Saint-Michel. Na het inchecken zijn we naar de Barrage du Mont-Saint-Michel gegaan voor een prachtige zonsondergang te bewonderen. Het leek echt even alsof we in een levend schilderij zaten. De dag nadien hebben we een “bedevaartstocht” naar de voet van de berg gedaan. Het beklimmen van de smalle steegjes naar de abdij bovenaan biedt een mix van opwinding en ontzag, terwijl je wordt beloond met panoramische vergezichten over de omliggende zee en het landschap. Het is een ervaring die de geschiedenis en de mystiek van deze bijzondere plek laat voelen, en je vervult met een diep gevoel van verwondering. In de avond hebben we in een van de kleine restaurantjes onze maaltijd genuttigd en de avond afgesloten met een frans wijntje.

In de ochtend vertrokken we naar een plaats waar het verleden iets minder romantisch was. D-day Beaches, ook wel bekend als de invasiestranden van Normandië, zijn de locaties waar een van de belangrijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen op deze stranden in Normandië, Frankrijk, als onderdeel van de operatie Overlord, de invasie van West-Europa. Vandaag de dag zijn de D-Day stranden een belangrijke historische bestemming, bezocht door mensen van over de hele wereld die eer willen betuigen aan de soldaten die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vrede. Langs de kustlijn vind je talrijke musea, gedenktekens en begraafplaatsen die de herinnering aan deze historische gebeurtenis levend houden en de verhalen vertellen van degenen die daar vochten en stierven. De D-Day stranden zijn een krachtige herinnering aan de prijs van vrijheid en de noodzaak om de lessen van het verleden te blijven herinneren en eren.

De roadtrip zat er bijna op, nog even een pitstop gemaakt in Lille voor een hapje en een kort bezoekje aan de “Grand Place” voor een Crème Glace. Een roadtip die aan te raden is voor iedereen die van Natuur, geschiedenis, kunst en Frankrijk houdt!